(Adaptat din „Truc sau Tratament? Medicina alternativă la judecată” de Simon Singh şi Edzard Ernst) – ediţia în limba română nu există în prezent.
Când criticii le spun politicienilor şi celor care fac legile că homeopatia nu este susţinută de dovezi solide şi că e doar placebo, un răspuns primit foarte des este „Care este riscul?”
Cu alte cuvinte, dacă efectul placebo este pozitiv şi efectele secundare sunt zero, atunci care e problema dacă oamenii vor să arunce câţiva bani pe pastiluţe de zahăr? Dar este homeopatia cu adevărat fără riscuri?
Din păcate, homeopatia poate avea efecte secundare suprinzătoare şi periculoase. Acestea nu au legătură directă cu vreun remediu homeopatic, mai degrabă sunt un rezultat indirect a ceea ce se întâmplă când homeopaţii înlocuiesc doctorii ca sursă de sfaturi medicale.
De exemplu, mulţi homeopaţi au o atitudine negativă faţă de vaccinări, astfel încât părinţii care intră în contact cu un homeopat vor ezita să îşi vaccineze copilul. Pentru a evalua mărimea acestei probleme, Edzard Ernst şi Katja Schmidt de la Universitatea Exeter au condus un sondaj printre homeopaţii din Marea Britanie. După ce au obţinut adrese de email din directoare online, au trimis un email către 168 de homeopaţi în care s-au prefăcut că sunt o mamă ce întreabă dacă să îşi vaccineze sau nu copilul de un an împotriva rubeolei, rujeolei şi oreion (vaccinul ROR). Aceasta se întâmpla în 2002, când controversa despre vaccinul RRO scăzuse şi dovezile ştiinţfice erau clar în favoarea vaccinării. Din cei 77 de respondenţi, doar doi au sfătuit mama să îşi vaccineze copilul, astfel încât a devenit evident că majoritatea homeopaţilor nu vor încuraja imunizarea.
Probabil cel mai mare pericol apare atunci când homeopatia înlocuieşte un tratament convenţional. Am întâlnit această problema în 2006 când încercam să aflu ce vor oferi homeopaţii unui turist care doreşte protecţie împotriva malariei. Împreună cu Alice Tuff de la organizaţia „Sense About Science”, am dezvoltat o poveste în care Tuff urma să călătorească timp de 10 săptămâni prin Africa de Vest, unde prevalența malariei este foarte mare şi ia o formă foarte agresivă, care poate ucide în trei zile. Tuff, o tânără absolventă, urma să explice homeopaţilor că anterior a avut efecte secundare de la medicamentele ce previn malaria şi se întreaba ce ar oferi homeopaţii ca şi alternativă.
Totuși, înainte de a se duce la homeopaţi, Tuff a vizitat o clinică medicală cu exact aceeaşi poveste, rezultatul fiind o consultaţie îndelungată. Expertul a explicat că efectele secundare nu sunt neobişnuite pentru tabelete de malaria, dar există o listă de opţiuni, astfel încât putea lua un alt tip de tabletă. În acelaşi timp, medical a pus întrebări detaliate despre istoria medicală a lui Tuff şi a oferit sfaturi complete printre care şi despre prevenirea muşcătuilor de insecte.
Apoi, Tuff a găsit mai mulţi homeopaţi printr-o căutare pe internet, aşa cum ar face orice student. Apoi a vizitat sau telefonat zece dintre aceştia, majoritatea din Londra sau în apropiere. În fiecare caz, Tuff a înregistrat conversaţia în secret pentru a documenta consultaţia. Rezultatele au fost şocante. Şapte din cei zece homeopaţi nu au întrebat nimic despre istoricul medical al pacientului şi nu au oferit nici un fel de sfat despre prevenirea muşcăturilor. Mai rău, zece din zece homeopaţi erau dornici să ofere protecţie homeopatică împotriva malariei în locul tratamentului convenţional, ceea ce ar fi pus viaţa călătorului într-un mare risc.
Homeopaţii au povestit anecdote pentru a demonstra că homeopatia este eficientă. Conform unui practicant, “Cineva mi-a spus că a mers în Africa la muncă şi a spus că oamenii care au luat tablete anti-malarie, au contactat malarie, deşi probabil era de altă formă, dar cei care au luat medicamente homeopate nu au păţit nimic. De asemenea a spus că homeopatia poate proteja împotriva febrei galbene, dizenteriei şi febrei tifoide. Un alt homeopat a încercat să explice mecanismul remediului: “Remediul ar trebui să scadă susceptibilitatea ta; face în aşa fel încât energia ta – energia ta vie – nu are nici un fel de gaură în formă de malaria în ea. Ţânţarii care poartă malaria nu vor veni să umple acea gaură. Remediul se ocupă de asta.
Investigaţia a avut loc în apropierea sezonului turistic de vară, aşa că a devenit o parte dintr-o campanie de a-i informa pe turişti despre pericolul foarte real ce constă în folosi remedii homeopate pentru a se proteja de boli tropicale.
Un caz din British Medical Journal descrie cazul unei femei care s-a bazat pe homeopatie în timpul unei excursii în Togo în Africa de Vest, rezultatul fiind un caz de malaria foarte grav. Asta a însemnat că a stat două luni la terapie intensivă în urma faptului că mai multe organe încetaseră să mai funcţioneze. În acest caz, efectul placebo nu a oferit nici un pic de protecţie.