1. De unde vine numele campaniei 10:23?
10:23 se referă la ora la care participanţi din toate ţările au luat parte la prima „supradoză”.
În 30 Ianuarie 2010, la ora 10:23, peste 400 de participanţi au înghiţit un tub de pastile homeopate într-o încercare de a informa publicul asupra faptului că aceste aşa-numite „remedii” nu au nici un ingredient activ.
Am ales ora 10:23 ca o referinţă la numărul lui Avogadro, 6.022×1023 şi pentru că orele neobişnuite sunt reţinute mai uşor.
2. Este această campanie sponsorizată de către industria farmaceutică?
Campania 10:23 este organizată la nivel internaţional de către Merseyside Skeptics Society. Nici Merseyside Skeptics şi nici campania 10:23 nu are vreo legătură sau afilieri cu vreo companie farmaceutică.
De asemenea merită menţionat faptul că Boots, o companie pe care această campanie o critică este un producător de medicamente.
3. Cum rămâne cu libertatea de alegere? Nu este această campanie o îngrădire a libertăţii?
Orice alegere a unui pacient trebuie să fie una informată, altfel nu este o alegere. Cele mai bune date ştiinţifice arată că homeopatia nu funcţionează şi pacienţii trebuie să ştie aceasta
înainte să o aleagă ca şi metodă de tratament.
În plus această campanie nu încearcă să interzică homeopatia. Vrem doar să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că homeopatia este considerată o metodă de tratament validă în ciuda dovezilor contrare.
Produsele homeopatice sunt disponibile în magazinele naturiste, pe internet şi direct de la homeopaţi, dacă cineva doreşte să le folosească.
4. Cum se explică faptul că homeopatia pare să aibă rezultate?
Sunt zeci de motive pentru care homeopatia poate părea să aibă rezultate pentru anumite persoane.
De exemplu, oamenii confundă foarte des corelaţia cu cauzalitatea. Corpul uman are un sistem imunitar foarte robust şi adaptabil, care este capabil să îndepărteze tot felul de lucruri neplăcute de unul singur.
Când cineva începe să se simtă mai bine la scurt timp după ce au luat un remediu homeopat, ar putea bănui că remediul le-a grăbit recuperarea. De fapt, nu există nici un motiv pentru care să credem că aceste două momente au vreo legătură unul cu altul. E foarte probabil să îşi fi revenit la fel de repede chiar şi fără intervenţia homeopată.
Un alt exemplu este ceea ce se cunoaşte sub numele de efect placebo. Acesta apare când o substanţă inertă precum o pastilă de zahăr, îmbunătăţeste starea unui pacient pur şi simplu pentru că pacientul se aşteaptă la asta. Cineva care foloseşte homeopatia se poate simţi mai bine pentru că se aşteaptă să se simtă mai bine, nu pentru că homeopatia a făcut ceva pentru a-i vindeca.
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnică numită studiu controlat aletatoriu, care elimină erorile de gândire, efectele placebo şi alte influenţe din timpul unui experiment. Prin aceste studii, oamenii de ştiinţă au demonstrat cu certitudine că, atunci când tot ceea ce poate cauza erori a fost eliminate, homeopatia nu funcţionează.
5. Este homeopatia un tratament naturist?
Nu, deşi e o eroare des întâlnită.
Fitoterapia şi homeopatia sunt concepte distincte, remediile homeopate fiind mai degrabă poţiuni magice. Multe remedii derivate din plante pot avea efecte reale şi măsurabile asupra corpului uman; unele sunt chiar baza tratamentelor medicale moderne.
Aspirina de exemplu este derivata din scoarţa de salcie.
Prin comparaţie, nu există nici un ingredient activ în cele mai multe tratamente homeopatice. Sunt doar apă şi zahăr.
6. Dacă homeopatia este doar apă, cum de remediile pe care le cumpăr în farmacii sunt tablete.
Preparatele homeopate sunt create prin diluţii repetate în apă, deseori atât de multe încât „ingredientul activ” este complet absent.
Unii homeopaţi vor administra apa rezultată ca şi remediu. Alţii, inclusiv cei care produc pastile pentru farmacii,vor picura apa într-un tub de pastile de zahăr lăsându-le apoi să se usuce. Acest zahăr este apoi vândut ca şi „medicament”.
Oricum, apă sau zahăr, nu e nimic în ele.
7 Se cer mai multe studii ştiinţifice pentru cercetarea homeopatiei.
Teoretic da, dar această cercetare s-a făcut deja şi arată lipsa de efect a oricărui preparat homeopat.
De exemplu, în 2005 jurnalul medical de prestigiu „The Lancet” a publicat o analiză efectuată de Universitatea Berne din Elveţia. Analiza a examinat cercetările curente asupra homeopatiei şi a găsit 110 studii bine construite asupra efectelor acesteia. Rezultatele acestor cercetări au fost comparate cu rezultatele a alte 110 investigaţii de calitate care se refereau la terapii convenţionale pentru aceleaşi probleme medicale.
Concluzia analizei a fost:
Atât în cercetările asupra homeopatiei cât şi a medicinei convenţionale apar greşeli. Când aceste greşeli au fost luate în considerare în analiză, rezultatul a fost găsirea unor dovezi neconvingătoare pentru efectul specific al remediilor homeopate şi dovezi convingătoare pentru efectele specifice ale intervenţiilor convenţionale. Acest rezultat este compatibil cu noţiunea că efectele clinice ale homeopatiei sunt efecte placebo.
A continua cererea pentru noi şi noi studii ştiinţifice care să dovedească că homeopatia nu este decât placebo este ipocrit, mai ales când cercetări excelente s-au făcut deja.
8 Homeopatul meu spune că homeopatia funcţionează pentru copii şi animale. Asta nu poate fi efect placebo, nu?
Este o greşeală comună noţiunea că animalele sau copii sunt cumva imuni la efecte placebo. De fapt efecte placebo sunt deseori observate atât în animale cât şi la copii – chiar şi la bebeluşi.